Nymålat eller ”Slaget vid Lützen”

Ja, jag syftar alltså inte så mycket på själva slaget i november 1632 utan den täta Lützen-dimman. Det är nämligen så jag upplever den naftastinna luften i vårt hus just nu, i april anno 2008. Vi har följt bl.a. Spets och Snor-Helenas exempel och precis målat ett av våra golv vitt. Ledord i sammanhanget är Beckers, vit, blank (80). Inläggets etiketter anger vilket utrymme i vårt hus som förvandlats.

När jag säger ”precis målat” så menar jag den första strykningen med lätt lacknaftautspädd färg för att få ett bra underlag för de båda nästkommande strykningarna. Färgen flyter ut väldigt bra! Dock bör jag varna för att använda ny, oanvänd roller. Efter ett par drag med rollern såg vi lustiga små krusiduller på golvet – nästan som små dammråttor. Rollern luddade ju av sig – det var en riktig besvikelse! Det blev till att torka av färgen så gott det gick och sedan övergå till penselstrykning, som ju egentligen var vårt förstahandsval. Jag ville bara prova hur det skulle kännas att inte behöva gå omkring på alla fyra med en pensel i handen. Nu blev det ju en på-alla-fyra-upplevelse ändå 😉

Under den just passerade kvällen (som nu övergått i natt) flyttade vi på hustruns inrådan ner våra sängkläder för att spendera de kommande nätterna på bottenvåningen, i vårt fd arbetsrum, numera matsal. Det känns nästan ömkligt att behöva sova i princip under matsalsbordet. Orsaken till nedflytten är naturligtvis den täta Lützen-dimman, som turligt nog dras upp i huset genom det ständigt snurrande fläktsystem vi har. Där jag nu sitter, i vårt fd gästrum, numera arbetsrum, känner jag nästan ingen doft alls pga den effektiva luftgenomströmningen. Vi drog på fläkten lite extra också . . .

Bild: Wikipedia, målning av Carl Wahlbom, 1855

För någon tid sedan startade Drömmar om Gotland en utmaning med namnet ”Bäst & Pest” där fyra andra och jag utmanades att visa upp våra bäst och pest i huset. Den gången missade jag tåget men min pest har varit vårt laminatgolv i köket (det var inte vi som valde material, jag lovar ;). Det är alltså detta golv vi nu målat! Vi har hört många säga, att det inte går att måla på laminat men vi tänker alltså försöka bevisa att det går. Om färgen rasar av efter ett par veckor, river vi ut pestgolvet och lägger in ett ordentligt trägolv. Jag tror dock att det hela kommer att avlöpa väl . . .

Jag säger som Robban Aschberg: ”Häng med . . .” så får ni snart se slutresultatet.

Peter 😛 – med en så´n där go´ lacknafta-arom i svalget 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 tankar om “Nymålat eller ”Slaget vid Lützen””