Bygga altan

Bygga altan - byggbeskrivning

Längre ned på sidan finner du min byggbeskrivning, dvs bild & text som beskriver hur vi gjorde när vi skulle bygga altan sommaren 2006.

Sluttande tomt inför altanbygget (8,5 x 4,5 meter)

På den sydvästra sidan av vårt hus hade vi tidigare en sluttande gräsyta med några vinbärsbuskar, gräslök och rabarber. Ytan var i princip oanvändbar pga sluttningen och vi beslutade därför att bygga en altan med åtgång från vardagsrummet. I den tänkta dörröppningen satt ett fönsterparti med tre spröjsade fönster. Eftersom huset är ett gammalt timmerhus, visste vi inte säkert hur timret runt fönstret var ordnat. När vi rev ner innerväggen konstaterade vi till vår glädje, att den som tidigare satt in fönsterpartiet haft den goda smaken att ta bort timret ända ned till bottensyllen och stadga upp det hela med kilar och en kraftig ram av reglar.

Undergjutning av plintar

Som du kommer att se gick jag tillväga lite bakvänt när det gäller plintgjutning etc. – allt för att slippa mäta och väga av i tomma rymden. Jag byggde helt enkelt en ram av golvreglar, som jag pallade upp. Under denna ram fäste jag de blivande bärlinorna för att sedan gjuta plintar under hela paketet. Observera att alla ytterplintar, både i sidled och i bak-/framkant, sitter indragna 600 mm från altankanten. Detta för att jag dels inte vill se plintarna genom spaljen, dels för att undvika att plintar/balkskor stör montaget av just spaljén (se skisser nedan).

För att därefter få ordning på underlaget, valde jag att lyfta av regelverket och sedan kratta till, täcka med geoduk och slutligen grusa.

Altanstaketet målades vitt två år efter bygget, vilket ramade in altanen på ett bättre sätt och resulterade i ett mer enhetligt intryck ihop med huset.


Pangpris på batterier till Ryobis 18 V  One+ maskiner!

På amazon.se kan du köpa 2-pack ersättningsbatterier 5,5 Ah för endast 630 kronor! Använder själv batterierna och är väldigt nöjd med funktion och drifttid. Batterierna är givetvis kompatibla med Ryobis 18 V One+ Lithium-laddare. Klicka på bilderna eller följ länken för att beställa >>

Ryobi 18V 5,5 Ah - 2 st batterier

Ryobi 18V 5,5 Ah - 2 st batterier


Väsentliga dimensioner/material till altanen med måtten 8,5 x 4,5 meter

Bärlina – Regel, impregnerat NTR – A – 45 x 195
Golvregel – Regel, impregnerat NTR – A – 45 x 145
Trallvirke – Impregnerat NTR – AB – 28 x 120
Stolpe – Impregnerat NTR – AB – 95 x 95
Stolplock – Galvad – 96 x 96
Staket/kryss – Impregnerat NTR – AB – 45 x 70
Överliggare – Impregnerat NTR – AB – 95 x 45
Byggtimmer – Impregnerat NTR – AB – 120 x 140
Spaljevirke – Impregnerat NTR – AB – 22 x 95
Gjutbetong – Grovbetong – 25 kg säck
Formrör (för plint) – Ø 200
Vinkeljärn – 90 x 90
Fransk skruv – Galvad – 10 x 40
Armeringsjärn – 12 mm

Tre länkar till information kring altandimensionering, altanstaket/krysstaket och altantrappa

[Altandimensionering] [Altanstaket/Krysstaket] [Altantrappa]

 

Detaljerad byggbeskrivning för utskrift

Bygga altan - en byggbeskrivning med text & bild, tips & trix, FAQ m.m.

Här kan du köpa en 33-sidig byggbeskrivning i form av en PDF-fil, som innehåller steg-för-steg-bilder med mer detaljerad text, dimensioneringstabell för bjälklag, kostnader, tips & trix, verktygsförslag och inte minst svar på en massa frågor, som jag fått under de senaste åren. Till PDF-filen >>

Som Amazon-associate tjänar jag pengar på kvalificerade köp på amazon.se