Peters Kantarellprojekt . . . kantarellpaj

Jag har sagt det förr och jag säger det igen – det står ganska still på projektfronten här hemma; i alla fall när vi pratar om snickerier och hemmabyggen. Det känns bara bra men vad skall jag då blogga om? Vardagliga trivialiteter? Ja, varför inte . . .

Sommarkantareller. Någon som hört uttrycket förr? Det är det säkert men jag har aldrig hört det tidigare . . . förrän den här sommaren. I juli någon gång såg jag på nätet nytagna bilder av kantareller. ”Kantareller?! Nu?” – tänkte jag misstroget. Jodå, om man gick ut i skogen skulle man visst finna det gula guldet. Sagt och gjort, jag gick upp bakom huset till vår ’höstplockningsplats’ och vad får jag se om inte en massa gula hattar här och där!

Det vara bara att börja plocka och jag fick på en kort stund ihop i alla fall en liter kantareller. Jag gick hem och började rensa bort barr och smuts och behövde inte fundera länge på vad vi skulle laga för något gott av de gula läckerheterna. Innan jag överhuvudtaget plockade kantarellerna, hade jag nämligen tagit mig en tur på Facebook och fått syn på en bekants foto av en vackert gyllenbrun kantarellpaj. Jag klickade på ””Gilla” och frågade försynt om det gick för sig att få receptet. Och det gjorde det!

Efter nå’n dag ramlade det in ett Facebook-meddelande med receptet och jag tänkte att det nog skulle vara mödan värt att prova den där pajen. För att göra en lång historia kort så kan jag meddela, att pajen numer ligger på min Topp 10-lista över läckerheter jag gärna sätter tänderna i. Stort tack Hazze för generositeten att dela med dig av receptet! Eftersom Hazze skrev receptet helt öppet på Facebook, tar jag mig nu friheten att förmedla det till bloggdelen av internetvärlden.


Hazzes & Ninas kantarellpaj

PAJDEG: 2 1/2 dl vetemjöl, 125 g smör eller margarin, 1/2 msk kallt vatten.
FYLLNING: 3/4-1 liter kantareller, 1 gul lök, 1/2 msk smör eller margarin, 1 paket strimlat bacon, 2 dl riven ost (tex. Västerbottensost, Grevé eller annan med smak)
ÄGGSTANNING: 1 1/2 dl mjölk, 1 msk vetemjöl, 3 ägg, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar. Lite hackad chili eller cayennepeppar för lite extra sting (hoppar jag över pga barnen).

Gör pajdegen som vanligt och tryck ut den i en pajform. Ansa svampen och fräs den tillsammans med skivad lök i några minuter. Tillsätt bacon och fräs ytterligare ett par minuter. Fördela blandningen över pajbottnen och strö över osten. Vispa ihop äggstanningen och häll över svampblandningen. Grädda i 200 grader i ca 30 min eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.
Då återstår bara att säga ”Smaklig måltid!”. Jag har druckit rödvin till pajen och det passade alldeles utmärkt. Här får du några vintips: Vin till svamp

Jag avslutar med att travestera Werner & Werner: ” Det går lika bra med Trattkantareller och Taggsvamp!” . . . säger Hazze 🙂

Krama om varandra i svampskogen!

Peter 😛

7 tankar om “Peters Kantarellprojekt . . . kantarellpaj”

Kommentarer är stängda.