Spännviddstabell – altandimensionering

Dimensionering altan - spännviddstabell
Dimensionering altan – spännviddstabell

Dimensionering altan

Här kan du köpa en mycket användbar spännviddstabell i PDF-format för dimensionering av bärlinor, bjälklag och avstånd mellan plintar & bärlinor (spännvidd) till din altan. Du får tillgång till tabeller med olika dimensioner på bärbjälkar (bärlinor) och golvbjälkar (golvreglar). Dimensionerna går från 45 x 45 mm till 95 x 220 mm.

Det ingår en beskrivning av hur du går tillväga för att ta fram de dimensioner du vill använda när du skall bygga din altan.

Jag har även lagt med en lista över det viktigaste materialet jag använt vid bygget av mina altaner samt principskisser över bjälklaget med överhäng på 600 mm.

Här är vårt altanprojekt i text & bild där jag steg för steg visar jag hur jag byggde vår första altan – Bygga altan >>

Här hittar du en hel byggbeskrivning – altan i form av en PDF-fil, som innehåller steg-för-steg-bilder med detaljerad text, dimensioneringstabell för bjälklag, kostnader, tips & trix, materialval, verktygsförslag och inte minst svar på en massa frågor, som jag fått under de senaste åren.


Pangpris på batterier till Ryobis 18 V  One+ maskiner!

På amazon.se kan du köpa 2-pack ersättningsbatterier 5,5 Ah för endast 630 kronor! Använder själv batterierna och är väldigt nöjd med funktion och drifttid. Batterierna är givetvis kompatibla med Ryobis 18 V One+ Lithium-laddare. Klicka på bilderna eller följ länken för att beställa >>

Ryobi 18V 5,5 Ah - 2 st batterier

Ryobi 18V 5,5 Ah - 2 st batterier


Så här kan du läsa din spännviddstabell för altandimensionering

Gå in i den undre tabellen och ”bestäm” en dimension på dina golvbjälkar, ex. 45×145 (väljer denna dim. för att den är vanligt använd). Då ser du att spännvidden för denna dim. är 2,3 meter. Det betyder att du kan placera dina bärlinor med detta avstånd – Golvbjälkens spännvidd.

Ta detta mått och gå in i den övre tabellen. Här kan du sedan välja att antingen ”bestämma dig” för en dimension på bärlinan/bärbjälken (vänstra kolumnen) eller välja spännvidd för golvbjälkarna (övre raden med fet text). I mitt exempel väljer jag att använda/”bestämma” dim. 45×195 på bärbjälkarna (för att detta är en vanlig dim. på bärbjälkar i altansammanhang)

I raden för 45×195 går du sedan till höger tills du, i den övre raden med fet text finner den siffra du fick med dig från den undre tabellen – 2,3 meter. Det närmaste vi kommer här är 2,4 meter. I rutan som ligger i ”krysset” mellan ”45×195-raden” och ”2,4-kolumnen” finner du värdet 2,05. Detta är den spännvidd du kan ha på dina bärbjälkar i dim. 45×195, dvs plintavståndet.

Du kan angripa din dimensionering från olika håll. Det är bara att ”bestämma” ett värde och sedan gå vidare i tabellerna – saxa sig fram om man så vill. Om du exempelvis har rivit en gammal altan och tänker använda de gamla plintarna, kan du använda tabellerna för att fastställa de nya eller bekräfta de tidigare dimensionerna. Det finns liksom inga rätt eller fel så länge man inte underdimensionerar . . .

Notera att tabellerna baseras på 22 mm tjock trall som placeras på golvreglar med c/c 60 cm (se texten längst ned i Excel-arket).

Här är två principskisser över mitt bjälklag. De visar bl.a. överhänget på 600 mm runt hela altanen. Notera att skisserna inte är kompletta vad gäller antalet golvreglar.

Skiss snett framifrån (klicka för att se en större bild)
Skiss rakt ovanifrån (klicka för att se en större bild)

Detaljerad byggbeskrivning för utskrift

Här kan du köpa en 33-sidig byggbeskrivning i form av en PDF-fil, som innehåller steg-för-steg-bilder med detaljerad text, dimensioneringstabell för bjälklag, kostnader, tips & trix, verktygsförslag och inte minst svar på en massa frågor, som jag fått under de senaste åren. Till PDF-filen >>

Som Amazon-associate tjänar jag pengar på kvalificerade köp på amazon.se