Den vita lantliga hallen, kitchen sneak peek samt Fadern, Sonen och den . . .


Det tog tid men nu till sist tänkte jag visa ett par före- och efterbilder på hallen – den hall som genomgått den otroliga förvandlingen från ”nästan vit” till vit 😉 När vi pratar vit så avses här kalkvit i kombination med råvit. Det där ”nästan vit” är vit med stänk av gult – somliga skulle kalla denna färg crèmevit; Nordsjö kallar den Narcisse.

Hustrun har redan visat upp några piffade närbilder så jag tänkte visa mer överskådliga bilder. Hustrun är förresten sedan några dagar på ”hemligt uppdrag” i det hem vars uterum hon hjälpt till att styla (ett svenskt adekvat en-ords-uttryck emottages tacksamt). Nu handlar det om köket, som genomgår en förvandling från ”grönt 90-tal” till, vad jag förstått, ”lantligt vitt”. Skulle nästan kunna kalla hennes projekt för ”Anns Äntligen Hemma” eller ”MormorRuthsAnns Bygglov” – skillnaden är väl att bostadsinnehavarna själva är med och jobbar. Enligt säkra källor från projektplatsen driver hon ett hårt regemente med sin bror och svägerska. Upp tidigt på morgnarna och i säng runt kl. 02.00. Blogg tror jag inte hon ens hon kan stava till just nu . . .

Måste också parentetiskt nämna, med anledning av mitt förra inlägg, att det inte är själva bloggandet/inläggsskrivandet (eller bristen på) som ger dåligt samvete utan snarare mitt bristfälliga kommenterande hos er andra, som lämnar så fina kommentarer hos mig. Jag blir jätteglad av alla glada tillrop men tiden räcker inte riktigt till för att ta mig ut och tacka/kommentera. Det om detta . . .

Okay, det var ju hallen det skulle handla om! Här kommer då tre före- och efterbilder. Vän av ordning kan naturligtvis utbrista: ”Men herre gud, det är ju ingen skillnad! Det var ju vitt och ljust innan också!”. Jo, i sak kan vän av ordning ha rätt men vi har alltså satt upp råspont på väggarna, målat ordentligt vitt, kompletterat med ny hylla, byrå och klädkrokar och inte minst flyttat runt lite. Allt i syfte att få en mer lantlig och rustik look.


Hallgolvet har vi låtit vara som det är då ju klinker är en fantastisk golvyta i ett hem med småbarn och hund. Om jag inte minns fel, frågade hustrun om man kan måla klinkern vit?! Bilden till höger får anses ge svaret på frågan. Hyllan är försedd med så´na där vridna originalkrokar. På väggen har vi mindre krokar, inköpta hos Nacka Byggnadsvård.


Om ni kommer ihåg bilderna jag visade i det här inlägget, så är de tagna i inner- och ytterhörn i trapphuset, utan den där lilla, vinklade listen ovanpå. Fick hyvla till listen i djupled eftersom råsponten byggde ut olika mycket. Griffeltavlan är ett resultat av ett styck gammalt fönster, tre skivor masonit, ca. 40 häftklammer samt ett par strykningar med svart ”griffeltavelfärg”. Konstverket i mitten åstadkom grabben strax innan utgång härom veckan.


Dörren in till badrummet kvistlackades för ett par år sedan utan att sedan övermålas. Vi orkade inte helt enkelt 😉 Därav det rent miserabla utseendet med grava utslag (tänk att vi lät dörren se smittkoppesjuk ut så länge!). Nyckelskåp omedelbart till höger med egenhändigt utfört textiltryck ”Les clés de la Maison” – Husets nycklar. Soffan vitmålad och – hör och häpna – vriden 90° – wow! Spegeln rakt innanför ytterdörren har tagits bort och ersatts med en spegel från House Doctor med rundad överkant (det där med rundad överkant är visst viktigt att nämna för de som kan sin House Doctor). Har nyss lärt mig att Feng Shui påbjuder, att speglar inte skall vara det första man möts av vid inträde i ett hem. Det rinner ut energi då – och det vill vi ju inte.
Visst är den emaljerade skylten fin?! Den har vi också köpt hos Nacka Byggnadsvård. Det är nog min favoritdetalj i hallen.

Här kommer då en förhandstitt på köket. Bilden är tagen med mobilkameran eftersom hustrun tog med sig den digitala familjekameran på sitt uppdrag norrut. Den som först kan gissa var texten är skriven (ja, här hemma förstås men alltså på vad), får ett Peters Projekt-diplom och ett speciellt omnämnande med länk i mitt nästa inlägg 😉 Ja, vad skall en stackars kille ge som inte pysslar ihop hjärtan, virkar bakelser, smider vackra kronor eller gör pärlsmycken?

Edit: Rana har just knäckt gåtan. Visst sitter texten på en kökssoffa! Nedtill på utdragsdelen för övrigt. Jag ber att få återkomma med diplom och högtidlig ceremoni.

Anno 1863 - huset byggdes då
Andra förhandstittarbilder finner du hos hustrun. Där kan du bl.a. se vårt numera högblanka köksgolv. Vi har låtit bli att ställa in möbler och annat under en hel vecka för att låta färgen härda ordentligt.

Som jag redan antytt, har jag under några dagar varit ensam hemma med grabben och katten Sessan. Vår helvita katt är för övrigt dräktig och beräknas nedkomma med kattungar om ett par veckor! Nu vet vi ju inte vem hennes pojkvän är men vi skulle verkligen bli glada om hennes ungar blir vita. Om du framöver skulle vara intresserad av en kattunge, så kan vi säkert ordna med en adoption.

Jo, som sagt – Fadern, Sonen och den harmoniska tillvaron 😉 Tänk vilka underbara dagar vi haft tillsammans, grabben och jag! Vi har konverserat (han är 4 år), myst, lekt med radiostyrt flygplan, varit på barnkalas och haft det allmänt mysigt. I vanliga fall är tillvaron, ärligt talat, tidvis fylld med gnäll från sonen som en del i kommunikationen. De här dagarna har varit helt befriade från detta energislukande kommunikationssätt! Jag anar att det har att göra med, att det bara är vi tillsammans. Även om jag inte fokuserar hela tiden på honom, så har han liksom min odelade uppmärksamhet, vilket gör att han inte behöver ta till ”övertoner” för att få uppmärksamhet. Samma sak gäller förvisso när han är ensam med hustrun.

Sedan har jag i veckan haft för oss helt nya upplevelser kring föräldraskapet. Då jag jobbar i egen regi, har jag i vanliga fall möjlighet att helt styra min och på så sätt också vår gemensamma tid. I veckan har jag inte helt kunnat styra min tid vilket inneburit, att jag tvingats lämna grabben väldigt tidigt hos dagmamman och sedan hämtat honom efter en hel dags arbete. Vilken oinspirerande tillvaro – för oss båda alltså! Jag förstår att barns tillvaro i Sverige i mångt och mycket är precis så här och att en majoritet av föräldrarna lever i en ”jag-lämnar-du-hämtar-tillvaro”. Man pratar på sina håll om kvalitetstid med barnen – vadå kvalitetstid?! När vi kommer hem runt 17.30 är det ju dags att laga mat, äta och sedan i princip natta grabben! Jodå, vi har fått kvalitetstid tillsammans och jag har hoppat över disk och städning men ändå . . .

Oj kära mamma, om du ändå hade levat idag. Då hade jag bl.a. velat tacka dig för att du var hemma under våra första 15 år, förlorade ATP-poäng och gav oss riktig, kärleksfull kvalitetstid. Kära Pappa, stort TACK för att du såg till att mamma kunde vara hemma med brorsan och mig så lång tid! Det har inneburit väldigt mycket för oss båda och så här i efterhand förstår jag, att det var jobbigt att vara bortrest i arbetet så mycket som du var. Tack för din uppoffring Pappa!

Fadern, sonen, utsikten och den gröna gräsmattan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

21 tankar om “Den vita lantliga hallen, kitchen sneak peek samt Fadern, Sonen och den . . .”